6 preprostih navad za produktiven dan (za VSE)

10.01.2017

V hitrem tempu sodobnega življenja naše jutranje navade postajajo vse bolj in bolj nezdrave. Dneve tako začenjamo z nizko motivacijo in pomanjkanjem energije, ki jo bomo čez dan še kako potrebovali. Namesto, da bi zjutraj poležavali do zadnje možne minute in potem v paniki hiteli narediti vse potrebno, raje zamenjajte svojo jutranjo rutino! Za vas smo poiskali nekaj preprostih in zdravih navad, s katerimi boste vsak dan začeli motivirani in spočiti.

 1.      Za vse tiste, ki zjutraj prestavljate budilko: Spijte kozarec vode!

Verjetno nam je vsem ‘snooze’ gumb še predobro znan. Raziskave kažejo, da je jutranje prestavljanje budilke v resnici škodljivo za telo, saj zmede njegov ritem. Negativno počutje vas lahko spremlja še dve do štiri ure po tem, ko ste vstali. Namesto tega takoj, ko se zbudite, spijte kozarec vode in poskrbite za hidracijo svojega telesa. Če vam je lažje, si ga lahko pripravite zvečer in ga postavite na nočno omarico.

 2.      Za vse tiste, ki se zbujate z občutki stresa: Vadite čuječnost!

Čuječnost je relativno nov pojem, ki postaja vse bolj priljubljen po svetu. Nekateri si pri meditaciji pomagajo z aplikacijami, a teh v resnici ne potrebujete, da bi svoj dan začeli mirni in sproščeni. Ena boljših vaj je metoda dihanja ‘4-7-8’, ki izhaja iz indijske joge in pomaga pri sproščanju stresa. Najprej globoko izdihnite, vdihnite skozi nos za štiri sekunde, zadržite sapo za sedem sekund in izdihnite v osmih sekundah – vajo ponovite trikrat. Po potrebi jo lahko ponovite tudi tekom dneva, ko bi se radi rešili stresa.

 3.      Za vse tiste, ki se zbujate pripravljeni osvojiti svet: Ponavljajte svojo mantro!

Vsi si želimo postati uspešni v nečem in uresničiti svoje cilje. Ne glede na to, kaj so vaše sanje, jutro je popoln čas za ambicioznost in osredotočenost na njih!. Izberite si svojo mantro in si jo zjutraj še v postelji eno minuto ponavljajte. Vizualizirajte si vaše cilje in si predstavljajte, kako se boste počutili, ko jih boste dosegli. Na ta način boste vsak dan začeli zbrani in samozavestni, pripravljeni na nov dan.

 4.      Za vse tiste, ki se zbujate brez načrtov za dan pred vami: Predstavljajte si vaš popoln dan!

Če si pomembne naloge vsakega dneva zjutraj predstavljate kot dobro opravljene – naj gre za sklenitev posla, napisan članek, uspešno prezentacijo – bo to stimuliralo vaše možgane za uspeh. Svoje dnevne cilje boste tako opravili lažje in bolj učinkovito. Te metode se poslužujejo tudi znani atleti, ki si pred vsako tekmo zamišljajo svojo zmago in se s tem motivirajo za realni doseg željenega.

5.      Za vse tiste, ki se že zjutraj počutite slabo: Vadite hvaležnost!

 Za boljšo voljo in počutje, vadite hvaležnost vsak dan. Nehajte razmišljati o tem, kako brez motivacije ste in kaj vse je šlo narobe. Namesto tega si vsak dan vzemite nekaj minut in zapišite tri stvari, za katere ste hvaležni. Na ta način počasi a vztrajno natrenirate svoje možgane, da se bolj osredotočajo na pozitivno kot na negativno, to pa bistveno vpliva na vaše dnevno počutje!

 6.      Za vse tiste, ki zjutraj potrebujete kofein: Zamenjajte ga z vadbo!

Čeprav nas večina obožuje tisto prvo skodelico jutranje kave, pa nam ta posodi energijo le za kratek čas, zato jo raje zamenjajte z vadbo. Raziskave kažejo, da nam že 30 sekund jutranje vadbe bistveno dvigne nivo energije in pozitivno vpliva na naše miselne zmožnosti. Da bo vse skupaj lažje, najdite rutino, ki vam ustreza – pomembno je le, da se premikate.

Če se odločite preizkusiti le eno ali vse, te preproste navade vam bodo zagotovile, da se čisto vsako jutro zbudite produktivni in polni energije!

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.