Kako ostati zares motiviran celo leto?

19.01.2017

Prvi mesec novega leta je skoraj za nami in mnogi že izgubljajo tisti začetni zagon za izpolnjevanje svojih novoletnih zaobljub – kot se zgodi prav vsako leto. Za doseganje in uresničevanje zadanih ciljev je potrebna konstantna motivacija, ki pa jo je včasih težko najti, še posebej ko smo utrujeni in preobremenjeni. Kako si torej lahko zagotoviš, da boš ostal/a produktiven/a skozi celo leto in uresničil/a vse svoje želje?


motivation


Definiraj cilje in sestavi načrt dela

Vsi tvoji cilji morajo biti jasno določeni in dosegljivi, da se na poti do njih ne izgubiš v nepomembnih nalogah. Ko imaš cilje enkrat jasno zastavljene, sestavi natančen načrt dela, kako jih lahko uresničiš. Naj gre za shemo, načrt po korakih, seznam nalog itd. - izberi način, ki tebi najbolj ustreza. Dokler točno veš, za kaj delaš, pri tem lažje ostaneš motiviran/a in osredotočen/a na uspeh. Kot pravijo: »A goal without a plan is just a dream.«


Organiziraj svoj način dela in delovno okolje

Najdi način dela, ki deluje zate in se ga drži. Naj gre pri tem za organizacijo na računalniku, pisanju v zvezke, snemanje svojih idej s pomočjo mikrofona,... Možnosti je nešteto in pomembno je, da izbereš tisto, ki tebi najbolje ustreza. Tvoje delovno okolje naj bo čisto, pospravljeno in organizirano tako, da imaš vse pomembne stvari na dosegu roke. Za delo izberi kraj, kjer se počutiš najbolj produktivno in pripravljen/o na delo – za nekatere je to pisarna, drugi raje delajo od doma, tretji v izbranem lokalu itd.

 

Ne opravljaj več stvari hkrati, izogni se motnjam dela

Namesto, da bi svojo pozornost delil/a med več stvari hkrati, se osredotoči na vsako nalogo posebej in tako zagotovi, da bo ta hitro in učinkovito opravljena. Za vsako si določi tudi nek rok, koliko časa ji lahko nameniš, da se izogneš nalaganju obveznosti zaradi perfekcionizma. Pri delu samem si lahko pomagaš s Pomodoro tehniko ali aplikacijo, ki dokazano viša učinkovitost in osredotočenost na posamezne naloge – izberi nalogo, ki jo želiš opraviti, nastaviš odštevanje časa na 25 minut in zbrano delaj, dokler ne zvoni, si vzemi 5 minut odmora in ponovi vse od začetka.

 

Imej pozitiven pristop, vizualiziraj si svoj uspeh

Pozitivne misli vodijo k pozitivnim dejanjem, ta pa k boljši samozavesti in lažji osredotočenosti na delo. Navadi se nadzirati svoje misli, občutke in dejanja – naj bodo optimistična in pozitivna, saj bistveno vplivajo na tvoje splošno počutje in zmožnost doseganja ciljev. Če verjameš, da zmoreš, si že na pol poti do svojega cilja. Izberi uspeh in si vizualiziraj, kako ga dosežeš – to ti bo pomagalo pri ohranjanju fokusa, motivacije in produktivnosti.

 

Ne pozabi se zabavati in nagraditi

Najdi način, da boš se boš zabaval/a in užival/a v svojem delu – to ne rabi biti smrtno resno, da je lahko uspešno. S sproščenim a osredotočenim pristopom k nalogam boš dosegel/a boljše rezultate hitreje, kot če jih opravljaš z odporom in pod stresom. Svoje zadolžitve razdeli na manjše naloge in se nagradi s kakšno malenkostjo vsakič, ko nalogo uspešno zaključiš – naj gre pri nagradi za dodatnih 5 minut odmora, kavo, čokoladko ali kaj drugega.

Motivacija se začne pri tebi – poišči jo in najdi način, da dela tebi v prid.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.