[NIŠA] Če prodajate vsem, ne prodajate nikomur (coachi, pozor!)

18.01.2017

Prvi korak k uspešnosti vsakega podjetja ali projekta je prepoznavna niša, ki pritegne pozornost izbranega občinstva. Vodilni poslovneži se dobro zavedajo svojih prednosti in kako te optimalno izkoristiti za razvoj svoje kariere.

Zakaj je tržna niša pomembna za uspeh

Gotovo ste kdaj pomislili: »Tega ne bom počel/a, ker obstaja že sto in več podjetij, ki ponujajo enake storitve.« Ja, to je do neke mere res – veliko lažje boste prodrli na trg, če boste svoje storitve ali izdelek naslovili na točno določeno nišo ljudi, ki bi jih vaša ponudba zanimala.

Vzemimo primer: če ponujate inštrukcije za dijake, boste imeli veliko konkurence, če pa ponujate inštrukcije slovenščine za dijake z disleksijo, imate možnost, da postanete najboljši v svojem poslu. To prav tako velja za coache, motivatorje, govornike in pisatelje: pomislite, koga bi lahko nagovorili in koga ŽE ZNATE nagovoriti. 

Če ste strokovnjaki na zdravstvenem področju, je lahko vaša niša tisto, kar vas na tem področju najbolj veseli - poiščite ljudi, ki vas bodo z veseljem poslušali. Tako ne boste le dosegli boljših rezultatov v poslu, pomagali boste tudi tistim, ki potrebujejo prav vašo pomoč.

In ne samo to: pomislite, kako bodo vaše storitve iskali in našli tisti, ki jih tovrstna ponudba zanima! Če ponujate storitev ali izdelek na povsem zasičenem trgu, boste morali imeti kar visok oglaševalski budžet in hkrati malo možnosti, da bo kdo prav vam dal prednost pred tistimi velikimi podjetji, ki oglaševanju namenijo ogromne količine denarja.

Pravilo torej je: Manj ljudem ponujate, več boste prodali! Pa čeprav se sliši hecno.

Bi radi izvedeli, kako se načrtno in postopno določa tržna niša, ki vam bo prinesla več kot katera koli redna služba + še mnogo trikov za prodajo svojih storitev in izdelkov na pameten način? Udeležite se 3-dnevne delavnice Mentor2Millions s Smiljanom Morijem – garancija za doseganje eksponentnih rezultatov! Kliknite za več.

4 uporabni koraki, ki pomagajo na poti do tržne niše

1.     Določite svojo vizijo in cilje

Preden začnete načrtovati podjetje ali kariero morate vedeti, kaj bi s svojim delom radi dosegli ali povedali. Vzemite si nekaj minut in razmislite, kaj vam je v življenju pomembno in kako bi to lahko vključili v svoje delo. S čim bi radi nagovorili ljudi? Pri tem gre lahko za razvijanje novih tehnologij, pomoč soljudem, navdihovanje množic za spremembe, deljenje svojega znanja...karkoli! Pomembno je, da gre za nekaj, kar vam je osebno blizu in zaradi česar boste v svoje delo tudi verjeli.

 2.     Naredite seznam svojih prednosti in sposobnosti

Ko imate cilje začrtane je čas, da razmislite o sebi in svojih prednostih – kaj je tisto, v čemer ste dobri in vas loči od drugih? Kaj lahko strankam ponudite, kar drugi ne morejo? Danes je trg nasičen z vrsto ponudb in idej, ki se ponavljajo in ne pritegnejo več nikogar. Če želite uspeti morate najti način, da izstopite iz te enolične množice in poskrbite, da vas ljudje opazijo. Namesto, da bi delali vsega po malem, se naučite izpostaviti in tržiti točke, v katerih ste močni.

 3.     Razvijte svoj stil

Zdaj je čas, da svoje cilje in prednosti prenesete v prakso. Namesto, da bi posnemali delo in način drugih – tudi, če deluje – razvijte svoj osebni stil, po katerem boste unikatni in prepoznavni. Naj gre za poseben način nagovarjanja strank, uporabo drugačnih medijev, zanimive objave in ponudbe... Ljudje si navadno zapomnimo objave in ponudbe, ki izstopajo in naredijo vtis že ob prvem pogledu.

 4.     Raziščite konkurenco in naredite načrt

Do sedaj bi morali vedeti, kaj bi radi delali in kako se tega lotiti, ostane vam še pregled konkurence. Na internetu poiščite tista podjetja ali posameznike, ki delajo na vašem področju in preglejte njihovo delo. Kaj lahko vi ponudite svojim strankam, česar oni ne morejo? Kako lahko sami pritegnte več pozornosti od ostalih? Izkoristite prednosti, ki ste jih oblikovali v drugi točki in z njihovo pomočjo oblikujte svojo znamko, da bo ta nekaj posebnega.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.